Vianočný Krakow 11.-13.12.2015

13.12.2015 13:50

Po úspešnej návšteve a vystúpení sme aj v tomto ruku zavítali do Krakova na vianočné trhy. Tento rok sme to vzali vo väčšom meradle. Už od septembra, kedy padlo spoločné rozhodnutie, že „ideme“ sme plánovali, pripravovali program aj vystúpenie, zháňali hotel, autobus a účastníkov. Všetko sa podarilo. Nazbieralo sa nás štyridsať. Okrem členov súboru a OZ Šebeš boli s nami aj ďalší naši známi - priaznivci a milovníci ľudovej hudby.

Na tri dni sme si naplánovali zaujímavý program aj pre naše deti a mládež. Vyrazili sme v piatok a naša cesta viedla do mesta Inwald, kde sú zaujímavé parky pre malých aj veľkých. Neboli síce všetky prístupné (keďže je obdobie mimo hlavnej sezóny), ale pozreli sme si aspoň park miniatúr, záhradu Jána Pavla II. a Dinolandiu. A na ostatné letné atrakcie sme sa navnadili na budúce.

Do Krakowa sme dorazili podvečer a ubytovali sme sa v príjemnom hoteli Conrad. Každému prospel voľný večer, prežitý podľa vlastných predstáv.

Do ružova vyspatí sme sa v sobotu po raňajkách vybrali do Wieliczky a absolvovali sme prehliadku Soľnej bane. Inšpirujúca a jedinečná troj-hodinová prechádzka v podzemí v hĺbke  65 – 165 metrov každého oslovila. Napriek výkladu v poľskom jazyku sme sa dozvedeli množstvo nových informácií. V najväčšej kaplnke Svätej Kingy, kde je výnimočná akustika sme si zaspievali vianočnú pieseň „Zvony vianočné“.

A tí, ktorí ostali v Krakowe si urobili prehliadku kostolov v centre mesta. Tých je neúrekom - krásnych, zachovalých, vianočne vyzdobených.

Sobotné popoludnie a večer sme venovali vianočným trhom na hlavnom námestí – Rynku Glownom. Prezreli sme si predajné stánky, námestie a blízke okolie, ochutnali sme miestne špeciality, zahriali sa Grzancom a Herbatou Podbieskydskou a nakúpili nejaké tie vianočné drobnosti. Po spoločnej večeri v príma reštaurácii v gazdovskom štýle sme si ešte v hoteli dali generálku vystúpenia.

Nedeľu sme začali svätou omšou v Sanktuáriu v Lagiewnikach no a potom sme sa už sústredili na naše vystúpenie na hlavnom námestí. Počasie boli zaujímavé – chladno, vietor, ale keď sa priblížil čas nášho vystúpenia spoza mrakov vykuklo zubaté slniečko. Pred vystúpením sme všetci cítili trému, či zodpovednosť, veď sme sa mali ukázať nie len ako FS Šebeš, ale reprezentovať aj našu Vyšnú Šebastovú, Prešov a kúsok Slovenska. Naše 40 minútové vystúpenie pozostávalo z vianočných piesní a vinšov, aj z piesní zo Šariša. Atmosféra na pódiu aj v hľadisku bola príjemná, napriek zime sa nám spievalo príjemne. A diváci spievali spolu s nami. Podľa potlesku aj následných ohlasov bolo naše vystúpenie úspešné.

Na záver sme od organizátorov dostali pozvanie na návštevu Krakowa a vystúpenie v roku 2016.

A tak nás už čakala len cesta domov. Nasadli sme do autobusu a celú cestu sme domov sme veselo spievali. Bezpečne sme večer dorazili domov, plní nových zážitkov, skúseností a vianočnej atmosféry. Návštevu vianočného Krakowa zaujímavého a impozantného mesta môžeme všetkým len odporučiť. 

Fotogaléria: Vianočný Krakow 11.-13.12.2015

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6